Image bm873.GIF Celoobrazovkový režim
Plocha
 
Příkaz celoobrazovkový režim slouží k zapnutí nebo vypnutí celoobrazovkového režimu displeje. V tomto módu se program nezobrazí v okně, ale přes celou obrazovku. Displej se přitom přepne na videomód, který co nejlépe vyhovuje rozměrům hlavní plochy. Hlavní předností celoobrazovkového režimu je vyšší rychlost obsluhy grafiky mimo jiné díky přepnutí displeje do módu s nižším rozlišením (namísto zvětšení okna přes celou obrazovku).
 
Jako parametr příkazu se zadává logický příznak udávající, zda má být celoobrazovkový režim zapnut nebo vypnut. Bez uvedení parametru způsobí příkaz přepnutí do opačného stavu. Stejný účinek má přepnutí pomocí kombinace kláves Alt+Enter. Pomocí těchto kláves lze program vytvořený v systému Petr kdykoliv přepínat mezi celoobrazovkovým a oknovým režimem.
 
Podmínkou celoobrazovkového režimu je nainstalovaný ovladač DirectX. U Windows 98 je tento ovladač již standardní součástí systému, takže není nutná jeho instalace. Nebude-li ovladač DirectX nainstalován, program bude pracovat běžným způsobem v oknovém režimu. Celoobrazovkový režim není podporován pro Windows NT.
 
Rozlišení displeje v celoobrazovkovém režimu závisí především na velikosti hlavní plochy. Z dostupných videomódů počítače je zvolen videomód s rozlišením shodným nebo nejbližším vyšším podle velikosti hlavní plochy. Maximálně dosažitelné rozlišení displeje závisí na videokartě v počítači a na připojeném monitoru.
 
Doporučené videomódy:
20 x 12 políček, tj. 640 x 400 bodů (často, ale ne vždy, podporovaný videomód)
20 x 15 políček, tj. 640 x 480 bodů (základní videomód u všech videokaret)
25 x 18 políček, tj. 800 x 600 bodů (podporován všemi videokartami včetně notebooků)
32 x 24 políček, tj. 1024 x 768 bodů (maximální videomód pro monitory 14")
36 x 27 políček, tj. 1152 x 864 bodů (méně obvyklý videomód)
40 x 32 políček, tj. 1280 x 1024 bodů (maximální videomód pro monitory 15")
50 x 32 políček, tj. 1600 x 1024 bodů (nepříliš běžný videomód)
50 x 37 políček, tj. 1600 x 1200 bodů (maximální videomód pro monitory 17")
 
Zobrazení plochy je přizpůsobeno nastavenému videomódu, takže i pro nevyhovující videomódy program bude pracovat správně, i když s poněkud zhoršeným zobrazením. Zda je požadovaný videomód podporován, lze zjistit po zapnutí celoobrazovkového režimu pomocí funkce šířka okna pro identifikační číslo okna = -1.
 
V celoobrazovkovém režimu se nezobrazuje horní lišta okna ani stavový řádek. Proto je potřeba při vývoji programu pamatovat na obsluhu ukončení programu (klávesou Esc nebo kliknutím na tlačítko). V případě potřeby lze ukončit program pomocí Alt+F4 příp. přepnout do oknového režimu pomocí Alt+Enter.

Plný html kontextový help Petra - Gemtree Software & Dětské programování
Full Html Context Help of The Peter - Gemtree Software & Children Programming